Een gratis boekhoudprogramma

Een boekhouding kun je voor weinig geld of zelfs gratis regelen. Het kost dan wel vaak meer tijd.  Hieronder noemen we een aantal alternatieven voor boekhoudsoftware die je gratis of heel goedkoop kan gebruiken.

Goedkoop en voordelig boekhouden

Twijfel je nog hoe je je boekhouding gaat aanpakken? Neem dan contact op met een boekhouder en vraag vrijblijvend wat het zou kosten als deze boekhouder je helpt met je boekhouding.

Spreadsheet

Met een spreadsheet programma kun je je eigen boekhouding bijwerken. Je regelt dan een template of sjabloon en je houdt je administratie regelmatig bij. Een bekend programma is Microsoft Office Excel. Als je dat niet hebt kun je ook het gratis Google Docs gebruiken. Een van de voordelen is dat je een spreadsheet helemaal inrichten zoals je zelf wilt.

We schreven een apart artikel over het voeren van een boekhouding in Excel.

Gratis Software en Open Source Boekhouding

Er zijn een aantal gratis boekhoudprogramma’s op de markt:

 • OS Financials
  Dit is een uitgebreid open source pakket. Dit wil zeggen dat een grote groep programmeurs mee werken aan de realisatie en dat de software gratis ter beschikking wordt gesteld. Doordat er een actieve groep mensen bezig is met de ontwikkeling blijft het pakket up to date en kun je zelf regelmatig de updates downloaden. Voor vragen zit er ook een helpforum bij.

Download OS Financials nu gratis >>>

 • Speedbalance
  Gratis professionele boekhoud software voor zzp-ers, kleine ondernemers, verenigingen en stichtingen. Je kan verschillende boekhoudtypes kiezen. Van een eenvoudig kasboek waarin je ontvangsten en uitgaven opneemt tot ene uitgebreid dubbel boekhouden pakket.

Download Speedbalance nu gratis>>>

 • GNUcash
  GNUcash is de hekkensluiter van dit rijtje. Het is een engelstalig gratis boekhoudpakket bedoeld voor het klein bedrijf. Zeker de moeite waard om te downloaden en zo je vaardigheden in het engels te testen.

Download GNUcash >>>

Voordelige alternatieven

 • Ficsbook (vanaf 8,75 p/m)
  Eenvoudig online boekhouden. Je kan het pakket 35 dagen gratis gebruiken en daarna kun je beslissen of het iets is voor jou. Met een prijs tussen de 7,50 en 12,50 per maand is het een mooi alternatief en wellicht voor flinke tijdswinst zorgen.
  Ficsbook – Vrijblijvend proberen
 • Acumulus (9,95 p/m)
  Via Acumulus kun je 30 dagen een probeer account gebruiken. Bevalt het systeem je dan kun je opteren voor een betaal abonnement van 9,95 euro per maand. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over het up to date zijn van de software.
  Acumulus – Vrijblijvend proberen

Bekijk ook ons artikel over online boekhoudpakketten.