Maak algemene voorwaarden

Of je algemene voorwaarden goed zijn weet je pas als je ze nodig hebt.

Algemene voorwaarden zijn afspraken die je maakt met elk van je klanten. Als er een speciale situatie optreedt kun je daarover vooraf apart afspraken maken.

Voordelen van Algemene Voorwaarden

Door zoveel mogelijk voor elke klant dezelfde afspraken te gebruiken wordt zakendoen een stuk makkelijker. Enkele voordelen zijn:

 • Makkelijk: Pas als iemand speciale afspraken wilt maken ga je hierover nadenken. Voor alle anderen gebruik je je standaard algemene voorwaarden.
 • Minder gedoe: Veel discussies ontstaan door onduidelijke afspraken. Met goede algemene voorwaarden kun je zo opzoeken wat jullie afgesproken hebben en de discussie snel oplossen.
 • Universeel: Voor de meeste klanten (behalve als je uitzonderingen maakt) dezelfde afspraken. Dat is eerlijk en makkelijk bij te houden.
 • Beschermend: In je algemene voorwaarden kun je in bepaalde mate afspreken dat je niet overal aansprakelijkheid voor kan worden gehouden. Wel zo handig om hierover afspraken te maken voordat er iets mis gaat.
 • Voordelig: Bespaar kosten door dezelfde voorwaarden voor meerdere contracten te gebruiken.

Als je een offerte afgeeft stuur je meteen jouw setje algemene voorwaarden mee. Makkelijker kan haast niet. Pas als de klant vragen of opmerkingen ga je verder in discussie om nadere afspraken te maken.

Hoe kom je aan Algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden lijken heel ingewikkeld maar vaak is het heel makkelijk en goedkoop om een setje algemene voorwaarden te regelen.

Er zijn verschillende manieren om je voorwaarden te regelen, waaronder:

 1. Duur / maatwerk: Huur een advocaat of juridisch adviseur.
 2. Voordelig / aangepast: Gebruik een generator om je voorwaarden te laten opstellen.
 3. (Bijna) gratis / per branche: Maak gebruik van voorbeeld algemene voorwaarden of koop de standaard set bij je branchevereniging.
 4. Afrader: Je kan je algemene voorwaarden ook kopiëren van een concurrent. Je loopt de kans dat je zijn auteursrechten schendt en dat de voorwaarden niet passen bij jouw bedrijf.

Na het regelen van je algemene voorwaarden moet je zorgen dat je ze op het juiste moment aan al je klanten uitreikt. Eventueel kun je overwegen ze te deponeren bij de kvk.

Zijn jouw voorwaarden verouderd?

Algemene voorwaarden gaan niet voor altijd mee.  Wetten veranderen, jouw bedrijf verandert en jouw wensen veranderen.

Het is raadzaam om regelmatig je algemene voorwaarden te evalueren. Je kan bijvoorbeeld de volgende stappen zetten:

 • Lees je algemene voorwaarden nog eens door. Klinkt het logisch en past het bij jouw bedrijf?
 • Laat je voorwaarden eens bekijken door een adviseur. Bij Veilig Doen controleren ze je voorwaarden voor een redelijke prijs.
 • Bekijk de feedback van klanten en recente discussies. Zijn er punten die je kan regelen in de algemene voorwaarden?

Wijzigen van Algemene Voorwaarden

Je kan wijzigingen aanbrengen in je algemene voorwaarden. Redenen kunnen zijn dat er veranderingen zijn in je bedrijf, de wet verandert is of omdat je feedback krijgt van klanten die je wilt toepassen in je voorwaarden.

Je kan dan je huidige voorwaarden (laten) wijzigen. Het kan ook een mooie gelegenheid zijn om de voorwaarden is helemaal onder de loep te nemen en misschien zelfs nieuwe te laten maken.

Disclaimer voor je website

Voor een disclaimer op je website geldt in grote mate hetzelfde als voor je algemene voorwaarden. Je kan allerlei stappen zetten om voorwaarden op te stellen voor het gebruik van je website, bijvoorbeeld met een privacy verklaring, vrijwaring en regelingen over het intellectuele eigendom.

Ga naar Veilig doen om een disclaimer te laten maken.