Belastingcontrole

Hoe goed de boekhouding ook geregeld is, het idee dat een belastinginspecteur bij een belastingcontrole toch fouten of problemen ontdekt in de administratie kan soms slapeloze nachten veroorzaken. Hoe terecht is dit eigenlijk? Wat kun je verwachten bij een boekenonderzoek en wanneer krijg je deze?

Inhoud:

Wanneer krijg je een belastingcontrole?

Als de belastingdienst meer wil weten over jouw administratie kun je een controle krijgen. Maar de kans is klein. De meeste belastingcontroles bestaan uit steekproeven en kunnen dus elke ondernemer overkomen. Naast lukrake steekproeven controleert de belastingdienst ook jaarlijks bepaalde branches of thema’s.

Belastingcontrole kan elke ondernemer overkomen.

Zo wordt bijvoorbeeld het ene jaar zwartwerk in de bouw net wat extra onder de loep genomen en het jaar erop is er vanuit de belastingdienst meer controle op de opgave rond de auto van de zaak of het behalen van het urencriterium bij kleine ondernemers. Vaak maakt de belastingdienst deze thema’s vooraf bekend waarbij het ondernemers motiveert om hier ook extra op te letten.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

controle van de belastingdienst

Belastingcontrole is vooral geautomatiseerd

Belastinginspecteurs kunnen jouw administratie op locatie komen controleren maar het grootste deel van de controles vindt geautomatiseerd en op afstand plaats. De belastingdienst krijgt vanuit verschillende bronnen data toegestuurd en het is mogelijk daar verbanden tussen te leggen. In hoeverre dit gebeurt is natuurlijk onbekend. De belastingdienst zal nooit precies vertellen hoe waterdicht haar controles zijn.

De belastingdienst controleert vooral op afstand, maar kan ook langskomen.

Als buitenstaander kun je wel bedenken dat als jij bij de inkomstenbelasting opgeeft verlies te hebben gemaakt afgelopen jaar en de bank stuurt door dat je saldo explosief is gestegen, er een alarmbelletje kan gaan rinkelen. Zo zijn er meer voorbeelden denkbaar.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je snel en makkelijk vergelijken in ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Bezoek van de belastingdienst

belastingdienst komt controlerenJe administratie wordt grotendeels op afstand en geautomatiseerd gecontroleerd maar het kan voorkomen dat een inspecteur bij jou op locatie de boekhouding komt controleren.

Een belastingcontrole ter plaatse kan elke ondernemer overkomen en er zijn dus geen manieren om dit uit te sluiten maar in de praktijk lijkt het bijna alsof starters extra vaak controle krijgen en alsof de aanwezigheid van een boekhouder of accountant de kans verkleint.

Dat is ergens ook wel logisch. Belastingcontroles dienen vooral om inzicht te krijgen hoe goed ondernemers de regels en verplichtingen kennen en toepassen. Starters die geen hulp of software inschakelen zijn daarin lastig te peilen.

Inspecteurs controleren vooral of je het begrijpt

In hoeverre je bang moet zijn voor een controle van de belastingdienst is aan jou. Veel ondernemers zijn bang dat de belastinginspecteur even hun administratie door komt spitten op zoek naar foutjes met als doel om boetes uit te delen. Als jij er echt een rommeltje van maakt of echt grenzen hebt overschreden dan is dat onderdeel van diens werk, maar dat is zeker niet de insteek.

De bezoekende belastinginspecteur is meestal vooraf goedgezind. Een belastingcontrole is erop gericht om vast te stellen of jouw belastingaangiftes kloppen. Een inspecteur checkt de betrouwbaarheid, maar vooral hoe jij alles invult. In plaats van het zoeken naar fouten controleert de belastingdienst vooral of je de fiscale regels begrijpt en toepast. Of je cijfers kunt toelichten en of je voldoende bewijsmateriaal bewaart.

Vaak controleert de inspecteur enkele kernpunten om een beeld te krijgen van je aangiftes, je kennis van belastingzaken en of je boekhouding een logische opbouw heeft.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Zelf een fout gevonden? Corrigeer die

foutje in boekhouding corrigerenHeb je zelf een fout gevonden in een btw-aangifte of in de loonbelasting? Dan kun je die eenvoudig zelf corrigeren. Kleine btw-bedragen mag je simpelweg bij een volgende btw-aangifte corrigeren maar als de fout groter is dan duizend euro is het nodig om de ingediende aangifte te gaan wijzigen. Je kunt dit doen met een suppletieaangifte. Op deze manier zorg je dat jouw administratie bij een controle in orde is.

Ondernemers zijn soms bang om toe te geven dat ze een foutieve aangifte hebben gedaan maar de belastingdienst snapt het best als er een keertje ergens een foutje is gemaakt. Zeker als je dit zelf corrigeert. Het indienen van een suppletieaangifte zorgt dus niet (direct) voor boetes en leidt ook niet (zomaar) tot een controle.

Dien je met grote regelmaat suppleties in of geef je op verschillende manieren een beeld dat jouw administratie niet op orde is? Dan kun je hiermee natuurlijk ook niet uitsluiten dat een inspecteur alsnog graag even op locatie al je correcties komt doornemen.

Elke belastingcontrole is verschillend

Belastinginspecteurs zijn redelijk vrij om zelf hun eigen werkwijze toe te passen en meestal gespecialiseerd in een bepaalde hoek. Dat is vaak terug te zien in de wijze waarop ze controleren. Zo zal de een wat sneller je inkomstenaangifte controleren. Hij bladert bijvoorbeeld even door al je offertes of agenda heen om in te schatten hoeveel uur je declarabel was. In combinatie met je uurtarief en omzet kan hij dan een inschatting maken of je werkelijk recht hebt gehad op de zelfstandigenaftrek. Een ander is wellicht wat meer gericht op de btw-aangiftes en loopt al je facturen even na om te zien of je wel de juiste btw-percentages toepast.

Meestal verloopt een bezoek van een inspecteur vrij formeel en is het gesprek wat afstandelijker dan je gewend bent, maar is de sfeer gewoon prettig. Ook als er tijdens de belastingcontrole foutjes in je administratie staan is dat meestal geen probleem. De nadruk ligt dan meer op hoe je dit dient te verbeteren. Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Natuurlijk geldt daarbij een limiet. Als jouw administratie bomvol bonnetjes van de supermarkt of kleding- en speelgoedwinkels zit, dan zal de inspecteur wel even nagaan waarom je dit type bonnetjes zakelijk boekt. Het kan ook zijn dat hij juist de onderbouwing bij bepaalde cijfers mist. Als je bij dit type ontdekkingen geen uitleg kunt geven dan kan de belastingdienst een boete geven maar dit is dus niet de insteek van het bezoek en is gemiddeld gezien ook niet de uitkomst van een normale belastingcontrole.

Controle van FIOD of gespecialiseerde eenheid

Anders wordt het als het gaat om een controle vanuit de FIOD. Een gemiddelde belastinginspecteur ziet zichzelf als verlengstuk van de ondernemer en komt meestal goedgezind en zonder aanleiding controleren. De FIOD controleert niet op basis van een willekeurige steekproef of kansberekening.

Een inspecteur van de FIOD verwacht werkelijk wat bij je te vinden en is dus niet te vergelijken met een reguliere belastingcontrole. De mensen en bedrijven die met de FIOD te maken krijgen, zijn het stadium van voorlichting en samenwerking meestal al gepasseerd. De FIOD komt dus zelden helemaal onverwacht tenzij je bijvoorbeeld onderdeel bent van een onderzoek naar een leverancier of afnemer.

De FIOD is niet te vergelijken met een reguliere belastingcontrole.

Want als de FIOD komt controleren is de belastingdienst getipt of zelf op een probleem gestuit en wil via een vervolgonderzoek meer te weten komen over de zaak of extra bewijsmateriaal vinden. De FIOD is het controleorgaan van de belastingdienst dat je midden in de nacht wakker kan maken met een inval.

Voor deze controles worden zowel financiële als digitale recherchetechnieken gebruikt. Financieel recherchewerk betekent ‘follow  the money’. De FIOD-rechercheur volgt geldstromen die naar fraudeurs kunnen leiden. Bij digitale recherchewerk controleert de FIOD online, of lokaal op je computer verdachte zaken. Daarnaast is de FIOD het orgaan dat telefoontaps en soortgelijke middelen kan gebruiken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.