Aangifte BTW

BTW heet ook wel omzetbelasting en is een belasting die je bovenop je verkoopprijs berekent. Je brengt deze belasting in rekening aan je klant en betaalt de ontvangen BTW aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat als je zelf Nederlandse BTW betaalt aan je leveranciers je dit over het algemeen kan terugvragen.

De BTW bereken je per tijdseenheid, bijvoorbeeld per jaar, per kwartaal of per maand. De Belastingdienst bepaalt hoe vaak je aangifte moet doen, dit is afhankelijk van hoeveel belasting je moet betalen.

Ben je ondernemer voor de BTW?

De belastingdienst kijkt vooral naar de volgende punten. Als je twijfelt of je BTW moet inhouden op je facturen bel dan de belastingtelefoon en schrijf je in.

  • Zelfstandigheid: oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit? Ook formaliteiten zoals een inschrijving bij de KvK kunnen meetellen.
  • Nevenwerkzaamheden: heb je naast je baan nevenwerkzaamheden. Bijvoorbeeld op zaterdag bijklussen, dan kun je voor die bijverdiensten ondernemer voor de BTW zijn.
  • Exploitatie: exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht (bijvoorbeeld het verhuren van een pand of ontvang je octrooirechten voor een uitvinding)?
  • Inkomsten: hoe vaak werk je als zelfstandige en de je dat binnen een kleine besloten kring of treedt je echt de markt op.

Meer informatie kun je vinden op de website van de belastingdienst. Als je denkt dat je ondernemer bent of twijfelt, neem dan contact met ze op.

Voordelig en snel boekhouden

Bij een eigen bedrijf hoort een administratie. En dat kost tijd en geld. De vraag is: hoeveel tijd en geld wil je besteden aan je boekhouding?

Als drukke ondernemer kies ik ervoor om zelf mijn facturen te versturen en de kosten in de gaten te houden. De complexe zaken besteed ik uit. Voor mij betekent dat:

  • maximaal overzicht
  • besparen op boekhoudkosten
  • een expert die de aangifte maakt
  • besparen op tijd

Hoe doe ik dat? Ik heb een online boekhoudprogramma waarin ik zelf mijn facturen maak, verstuur en invoer (ook inkoopbonnetjes). Bankafschriften kan ik automatisch inladen en koppelen aan de bonnetjes en facturen. Meer doe ik niet. Mijn boekhouder logt in en maakt van mijn gegevens een jaaroverzicht en verzorgt de belastingaangifte. Perfect.

BTW berekenen

Allereerst moet je weten welk tarief je moet hanteren. Het hoogste tarief in Nederland is 21%. Er zijn ook tarieven van 6% en 0%. Daarnaast bestaan er vrijstellingen. LET OP: als je vrijstelling hebt voor BTW dan betekent dat ook dat je de BTW die je betaalt aan leveranciers niet volledig kan terugvragen.

Stel je voor dat je een webshop hebt en producten inkoopt voor 26 euro en verkoopt met een BTW tarief van 21%:

Voorbeeld berekening BTW
26,00 Inkoopprijs (ex btw)
 5,46 BTW
31,46 Totaal inclusief BTW

32,00 Verkoopprijs (ex BTW)
 6,72 BTW
38,72 Totaal inclusief BTW

Winst = 32,00 -/- 26,00 = 6,00 Euro
BTW = 5,46 -/- 6,72 = -1,26 Euro (te betalen aan de belastingdienst)

Zoek je tarief op de website van de belastingdienst of huur een boekhouder in om je te helpen met het opzetten van je administratie. Doe je zaken met het buitenland dan kunnen hele andere voorwaarden gelden.

Aangifte omzetbelasting doen?

In reactie op je registratie bij de belastingdienst, krijg je bericht van de fiscus of je BTW ondernemer bent en hoe vaak je aangifte moet doen. Vaak is dit per kwartaal maar kan ook per jaar of per maand zijn afhankelijk van de hoeveelheid BTW die je afdraagt per tijdsvak. Hele kleine ondernemers doen 1 maal per jaar aangifte. Grotere ondernemers elk kwartaal of zelfs per maand een BTW-aangifte.

Als het kwartaal of de maand is afgelopen dan moet de belastingdienst voor de laatste dag van de eerstvolgende maand je aangifte ontvangen hebben. Je betaling moet dan ook binnen zijn. Zorg dat je op tijd bent met je aangifte en je betaling. De Belastingdienst is hier vrij streng en legt snel een boete op.

Je doet je aangifte elektronisch via het systeem van de belastingdienst of via je boekhouder/adviseur. Het kan zijn dat je je eerste aangifte op papier moet doen. Dit staat in principe op de brief die je van de belastingdienst krijgt na je registratie. Vergeet niet je BTW ook over te maken als je je aangifte indient. Tenzij je iets terug te vragen hebt natuurlijk.

Wanneer gebruik ik de verleggingsregeling?

In sommige gevallen moet je als afnemer BTW op je aangifte opnemen. In veel gevallen trek je de belasting meteen weer af. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij: