Startkapitaal

Heeft jouw nieuwe onderneming onvoldoende inkomsten en wil je startkapitaal lenen om de start verder te financieren? Snelle startups kunnen soms investeerders overtuigen. Startende ondernemers die investeren in een gewone eenmanszaak of vof moeten ergens anders de financiering vinden.

Inhoud:

Startkapitaal eenmanszaak, vof of bv?

startkapitaal lenenHet is normaal dat een nieuw opgericht bedrijf de eerste maanden verlies maakt. Dit moet je opvangen. Veel zelfstandige ondernemers moeten daarom geld lenen om het bedrijf op te starten. Als je nog geen omzetcijfers hebt moet je op zoek naar startkapitaal.

Veel mensen vragen zich af hoeveel startkapitaal een startende ondernemer nodig heeft om een eigen bedrijf te beginnen. Het is voor een eenmanszaak of vof niet altijd nodig. Ook voor de besloten vennootschap is startkapitaal niet meer verplicht, al is het wel handig om te starten met wat eigen vermogen.

Als je kosten laag zijn en je het vooral als buffer ziet is een bedrag tussen de tien- en twintigduizend euro gebruikelijk. Dat mag ook in natura. Als je de nieuwe bv eigenaar maakt van een laptop, mobiele telefoon of een winkelvoorraad, kun je deze waarde ook zien als het startkapitaal van de startende onderneming.

Startkapitaal is niet verplicht, maar wel nodig om die eerste kosten te betalen.

Snel tijdelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of Bridgefund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Startende ondernemer

Hoeveel geld heb jij nodig om te beginnen?

Meestal maak je kosten bij de start. Als je benodigde startkapitaal meevalt kun je je eigen spaargeld inzetten. Soms is dat niet genoeg. Een computer of gereedschap kun je vaak nog wel zelf betalen. Maar het financieren van een bestelbus, de borg van een kantoorruimte of website kost al snel duizenden euro’s.

Hoeveel geld je nodig hebt is helemaal afhankelijk van jouw onderneming. Als je een eigen horecatent start heb je meteen veel meer opstartkosten dan wanneer je als zzp’er bij een klant op locatie werkt. Het zoeken naar een goedkope starterslening, waarmee je in goede bedrijfsmiddelen kunt investeren, is niet makkelijk.

Geld lenen om bedrijf mee te starten

Bedrijven lenen regelmatig geld om werkkapitaal aan te vullen, investeringen te financieren of om harder te groeien. Maar voor startkapitaal is het vaak lastig lenen. Het nadeel is dat een nieuwe onderneming zijn bestaansrecht nog niet heeft bewezen.

Ongeveer de helft van alle startende bedrijven stopt weer binnen twee jaar omdat ze niet genoeg inkomsten realiseren. Voldoende startkapitaal vergroot de kansen op succes, maar financiers vinden dit risicovol en lenen vrijwel geen geld aan startende bedrijven, of financieren tegen zeer strenge voorwaarden.

Lenen van vrienden en familie

crowdfunding via familie en vriendenVeel starters lenen geld van vrienden, familie of een andere informele geldschieter. Hierbij kun je spreken van durfkapitaal. Vroeger werd deze financiering een Tante Agaath-lening genoemd. De belastingdienst noemt het durf- of startkapitaal.

Indien je het niet bij één persoon ophaalt, maar de financiering regelt via een groep van mensen, kun je kijken naar crowdfunding. De meeste crowdfunding-platforms zijn niet gericht op het financieren van starters maar via CrowdAboutNow, of een donatieplatform, kun je als starter soms toch wat geld ophalen.

Wil je een zakelijke aankoop doen of een dip overbruggen met je onderneming? Dan kun je hiervoor ook online een bedrijfslening afsluiten.

Financiering van de bank

incassotrajectAls je nog in loondienst bent kun je soms rood staan op je privérekening. Als dit niet genoeg is kun je een persoonlijke lening afsluiten.

Deze financiering sluit je persoonlijk af en daarbij zijn de voorwaarden soepeler dan wanneer je met je bedrijf een lening wilt afsluiten. Bij sommige banken is deze lening niet toegestaan als financieringsvorm voor de start van een bedrijf maar je kunt zo wel wat makkelijker privéuitgaven betalen en het spaargeld dat je al had volledig gebruiken voor je bedrijfskosten. Zodra je eenmaal met je onderneming bent gestart is de bank meestal lastig.

Ben je nog in loondienst? Dan kun je soms rood staan op je privérekening.

Lenen bij de gemeente

Als startende zelfstandige met bijstandsuitkering of ww-uitkering kun je soms bij de gemeente een Bbz-financiering aanvragen. In 2023 is dit een lening van maximaal 45.670 euro. Als je al bent gestart maar (nog) niet kunt rondkomen, kun je hiermee soms ook tijdelijk een uitkering krijgen voor levensonderhoud.

Online een lening afsluiten

online een lening afsluitenQredits leent soms geld aan startende ondernemers. Voor andere online financiers moet je meestal al langer dan een jaar zijn ingeschreven bij de KvK en omzet hebben.

Als je net je ondernemingsplan af hebt zijn deze dus minder geschikt. Voor groeikapitaal kun je hier wel snel een bedrijfslening afsluiten.

Subsidies

Vaak zijn er subsidies mogelijk bij innovatie, haalbaarheidsstudies en op de kosten van personeel. Ook is de WBSO-subsidie populair. Technostarters kunnen op deze manier soms ook startkapitaal ophalen.

Business angels

potentiële investeerders voor een startupLeen je het van een investeerder die aan meer starters geld uitleent? Deze particuliere investeerders worden ook weleens informal investor, of business angel genoemd.

Dit zijn vaak (oud-)ondernemers die jonge ondernemers op gang willen helpen. Zowel met kapitaal, contacten of advies.

Business angels zijn investeerders die graag jonge ondernemers op gang helpen.

Een investeerder eist vaak meer zekerheid en is meestal ook wat strenger dan gebruikelijk is bij een lening, maar het voordeel is dat een ervaren ondernemer op meer vlakken ondersteuning kan bieden. Bijvoorbeeld met kennis of netwerk. Als je zelf nog geen groot netwerk met (oud)ondernemers hebt, kan het lastig zijn om een investeerder te vinden. Een incubator kan voor kleine nieuwe startups soms een uitkomst bieden.

Venture capital

venture capitalStartkapitaal is een markt waar veel geld in om gaat en dus zijn er natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven die startups willen helpen met kapitaal met een hoog risico.

Meestal gaat dit niet om een kleine lening, maar eerder om enkele tonnen in ruil voor aandelen. Bij venture capital is het gebruikelijk dat de investeerder invloed krijgt door tijdelijk aandelen in te kopen en een commissarisfunctie komt vervullen binnen het bedrijf. Zaken als stemrecht, garanties en zeggenschap zijn vaak tot in details uitgewerkt.

Bij venture capital gaat het vaak om grote bedragen. Je bedrijf moet al snel miljoenen waard (kunnen) worden dus voor een klein bedrijf is venture capital niet geschikt. Een eenmanszaak heeft  geen aandelen en meestal is venture capital ook pas geschikt als de directie uit meerdere personen bestaat.

Heb je echt tonnen aan startkapitaal nodig voor je eigen bedrijf? Dan is venture capital een optie.

Eigen startkapitaal?

Geen startkapitaal nodig

Let bij startkapitaal goed op: geld lenen kost geld! Die slogan zie je niet voor niets bij reclames. Voordat je geld gaat lenen van een externe partij is het altijd verstandig eerst je eigen persoonlijke situatie goed onder de loep te nemen. Door je privékosten te laten zakken en alle omzet direct zelf weer te investeren in je bedrijf kun je zelf ook al veel eigen startkapitaal realiseren. Dan heb je geen vreemd vermogen nodig om je bedrijf te starten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over startkapitaal zijn:

Hoeveel startkapitaal heb je nodig voor een eigen bedrijf?

Hoeveel geld heb je nodig om een eigen bedrijf te starten? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Als je thuis achter de laptop werkt dan heb je nog niet veel kosten met je bedrijf. Het benodigde starterskapitaal is dan beperkt.

Heb jij een snelgroeiende startup en neem je al medewerkers aan terwijl je omzet nog laag is? Dan heb je al snel enkele tonnen nodig!

Waar kan ik startkapitaal vinden?

Ben je een eigen bedrijf begonnen en heb je geld nodig voor investeringen of andere kosten? Dan zijn er verschillende mogelijkheden! In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van online geld lenen van de bank, durfkapitaal van bekenden of de mogelijkheden van een investeerder.

Hoeveel startkapitaal heeft een bv nodig?

Voor een bv is startkapitaal niet langer verplicht. Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet nodig is! Een bv moet aan zijn kosten kunnen voldoen. Meestal is het daarom slim om wel met startkapitaal te starten, al hoef je daarvoor geen bedrijfslening af te sluiten. Vaak kun je in natura ook al veel kapitaal op de balans zetten. Zoals een laptop, inventaris of voorraad.

Hoeveel startkapitaal is nodig voor een vof?

Een vof oprichten bij de KvK kost vijftig euro. Meer is er wettelijk niet nodig voor een vennootschap onder firma, dus echt startkapitaal lenen is ook lang niet altijd noodzakelijk.

Toch is het slim om direct met wat bedrijfskapitaal te starten zodat jij en je vennoot de start kunnen voorschieten. Hoeveel dit is kun je zelf bepalen. Veel vennootschappen hebben niet veel meer nodig dan een werkplek en internetaansluiting, en kunnen dus al starten met een paar duizend euro aan kapitaal.

Hoeveel startkapitaal is nodig voor een eenmanszaak?

Een eenmanszaak oprichten bij de KvK kost vijftig euro. Meer is er wettelijk niet nodig voor een eenmanszaak.

Met een eenmanszaak is zelfs een zakelijke rekening niet altijd verplicht. Je hoeft dus niet eerst geld te verzamelen al helpt het als je even hebt gespaard zodat je de eerste maanden kunt overbruggen.

Hoeveel je moet sparen om een eenmanszaak op te richten is helemaal afhankelijk van jouw ambities. Een eigen bedrijf kost geld, maar vaak kun je dit redelijk spreiden. Je hebt het dus helemaal zelf in de hand.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan