Belasting ondernemers

Ook bedrijven moeten belasting betalen. De belastingen voor ondernemers zijn veelal dezelfde als die van consumenten. Wel heeft de belastingdienst voor bedrijven andere regels, en moeten ondernemers voor de zakelijke aangifte meer administratie bijhouden.

Inhoud:

Belasting voor ondernemers

belasting voor bedrijvenIedereen in Nederland moet belasting betalen. welke belastingen je betaalt als ondernemer hangt af van je rechtsvorm. Bij de eenmanszaak betaal je meestal dezelfde belastingen als mensen in loondienst.

In loondienst houdt je werkgever de belasting direct in. Ondernemers moeten zelf de aangifte doen. Zakelijk moet je zelf aangifte van de belastingen berekenen en de belastingdienst informeren over de bedragen die je moet betalen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Belastingaangifte bedrijven

Ondernemers dienen zelf belastingaangiftes te versturen naar de belastingdienst. Helaas is er niet één ondernemersbelasting waarmee alles in een keer geregeld is. Er gelden zelfs al voorwaarden voordat de belastingdienst je ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je hier niet aan voldoet ziet de belastingdienst het bij de aangifte als inkomen uit overige werkzaamheden.

Ondernemers moeten zelf de belasting berekenen en de aangifte invullen.

Ondernemers moeten zelf boekhouden. Zo moet je een financiële administratie bijhouden waarmee je aantoont hoeveel omzetbelasting (btw) over de producten en diensten je hebt ontvangen, wat je inkomen is en hoeveel je hebt uitgegeven aan zakelijke kosten. Daarnaast zijn er soms extra aangiftes nodig.

belastingen ondernemers

Ondernemers moeten verplicht boekhouden

Elke ondernemer moet boekhouden en is hier dus wekelijks wat tijd aan kwijt. Een boekhoudprogramma berekent veel belastingzaken automatisch voor je, maar als je hier geen gebruik van maakt moet je het allemaal zelf uitrekenen. Van deze berekeningen dien je regelmatig aangifte te doen.

Dat kan tijdrovend zijn want de aangifte inkomstenbelasting wijkt bij een eigen bedrijf iets af omdat er voor ondernemers speciale regels zijn. Daar bovenop komen nog enkele zakelijke belastingen.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

belastingzaken regelen voor je onderneming

Drie soorten belastingen voor bedrijven

Er zijn heel veel fiscale regels die bij een onderneming komen kijken. Maar als je gaat starten met een eigen bedrijf dan krijg je minimaal met twee van de volgende drie soorten zakelijke belastingen te maken:

Omzetbelasting (btw)

belasting voor bedrijvenDe eerste vorm van belasting is omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Over alle producten en diensten die je verkoopt moet je btw rekenen en dit afdragen aan de belastingdienst (btw-aangifte doen). Btw die je hebt betaald bij je uitgaven mag je bij de aangifte in mindering brengen. Voor ondernemers die maar weinig omzet maken is er een vrijstelling mogelijk met de kleineondernemersregeling (KOR).

De belastingdienst wil dat bedrijven aangifte doen over de omzet en de btw die hiermee is ontstaan. De ondernemer moet het verschil tussen ontvangen btw en betaalde btw periodiek overmaken naar (of ontvangen van) de belastingdienst.

Inkomstenbelasting

De tweede vorm is de inkomstenbelasting. Een ondernemer moet net als iemand in loondienst inkomstenbelasting betalen. Van je omzet mag je eerst zakelijke kosten aftrekken. Daarna zijn er vrijstellingen, heffingskortingen en andere belastingvoordelen mogelijk voor de inkomstenbelasting. Voor enkele daarvan moet de belastingdienst je eerst zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Vennootschapsbelasting

Bij een eenmanszaak of vof betaal je alleen inkomstenbelasting. Bij ondernemers met een eigen rechtsvorm, zoals de besloten vennootschap, wordt er eerst vennootschapsbelasting berekend. De inkomstenbelasting komt daarna pas. Bij deze ondernemingsvormen is het meestal aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Op deze site richten we ons vooral op de eenmanszaak of vof als ondernemingsvorm.

Wat de belastingdienst verder wil weten

Belasting ondernemersOndernemers vinden dat ze soms veel administratieve rompslomp moeten bijhouden. Zijn deze belastingen dan echt alles en zijn de belastingaangiftes voor de omzet- of inkomstenbelasting dan zoveel werk? Nee, soms moeten ondernemers meer zaken bijhouden.

Ondernemers die internationaal handelen krijgen bijvoorbeeld ook te maken met een aangifte voor de intracommunautaire leveringen, soms met belastingafdrachten via de douane en mogelijk zelfs met de fiscale regels van het land waarin ze handelen.

Ook bedrijven met medewerkers hebben meer met de belastingdienst te maken door de aangifte van de loonheffingen. Verder moet je misschien belasting betalen aan de gemeente, bijvoorbeeld vanwege je bedrijfspand, of betaal je wegenbelasting door je auto van de zaak. Ook krijgen bedrijven te maken met accijnzen of milieubelastingen,  Maar dit zijn losse belastingen die van de situatie afhankelijk zijn.

Als je wilt weten welke belastingen direct bij de start op elke zzp’er van toepassing zijn, dan kun je met bovenstaande drie een eerste inschatting maken.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over belasting voor ondernemers zijn:

welke belastingen zijn er voor bedrijven?

Bedrijven hebben met veel verschillende soorten belastingen te maken. Maar als je wilt weten wat je moet betalen als zzp’er kun je beginnen met de belangrijkste drie belastingen voor bedrijven. Dat zijn de omzetbelasting, inkomstenbelasting en mogelijk ook vennootschapsbelasting.

Hoeveel belasting moet ik betalen als zzp'er?

Dat kan veel zijn, maar mogelijk kom je als ondernemer voor belastingvoordelen in aanmerking, zoals de mkb-winstvrijstelling. Over je omzet hoef je soms helemaal geen belasting te betalen als je meedoet met de kleineondernemersregeling (KOR) en als je voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek kan de aangifte van de inkomstenbelasting ook meevallen.

Wat moet ik allemaal regelen voor de belastingdienst?

Ga je aan de slag als zzp’er? Dan moet je boekhouden en belastingaangiftes indienen. Voor de belastingzaken kun je een boekhouder inschakelen, maar die ziet niet zomaar wie jij moet factureren, of hoeveel uren jij besteed aan je onderneming. Je moet dus ook zelf aan de slag. In dit artikel vertellen over welke belastingen je mee te maken krijgt.

Hoe moet ik de belasting betalen?

Nadat je een belastingaangifte verstuurt vertelt de belastingdienst wat je moet betalen. Bij de aangifte voor de omzetbelasting is dit direct. Bij de inkomstenbelasting kan dit even duren. De betaling moet je zelf op tijd overmaken naar het rekeningnummer van de belastingdienst.

Gerelateerde berichten