Bedrijfsovername

Wil je jouw bedrijf verkopen? Of je jouw onderneming nu verkoopt aan een medewerker, familielid of onbekende koper: er komt altijd meer bij een bedrijfsovername kijken dan je denkt. Stappenplan voor het vinden van de juiste overnameprijs, een potentiële koper tot het beste tijdstip van overname.

Inhoud:

Voorbereiden op een bedrijfsovername

Je als verkoper voorbereiden op een bedrijfsovernameVoor de ene ondernemer is het bedrijf verkopen, dat met eigen handen is opgebouwd, als het loslaten van een kind dat op eigen benen moet gaan staan. Voor een ander is de overname van het bedrijf niet meer dan een prima oudedagsvoorziening. Met elkaar hebben ze gemeen dat er heel wat moet gebeuren voor iemand het bedrijf overnemen kan.

Je bedrijf verkopen lukt het beste met een goede voorbereiding.

Een geslaagde bedrijfsovername valt of staat met een goede voorbereiding. Van je onderneming verkoopklaar maken tot het vinden van een geschikte koper, onderhandelen over de verkoopprijs en het afronden van de overdracht. Soms speel je als verkoper ook een rol bij de bedrijfsovername-financiering.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

huidige eigenaar is trots op het bedrijf

Een overnameadviseur inschakelen

De eerste stap richting een succesvolle bedrijfsverkoop is het inwinnen van informatie. Ervaring leert dat je als verkopende partij een overname goed moet voorbereiden. Ondernemers overschatten vaak de kansen van een bedrijfsovername en onderschatten juist emotionele aspecten als iemand het bedrijf overneemt.

overnameadviseur inschakelen bij het kopen of verkopen van een ondernemingDe financiële en fiscale gevolgen van een bedrijfsoverdracht zijn voor de gemiddelde koper en verkoper moeilijk te overzien. Een bedrijfsovername-adviseur kan hierbij helpen.

Voor een eerste advies kun je in gesprek met je eigen boekhouder. Als je een vrij klein bedrijf verkopen wil is advies van een boekhouder of accountant soms voldoende. Voor een grotere overname is een traject met een gespecialiseerde bedrijfsovername-adviseur meestal handig.

Ondernemen is een kwestie van veel proberen en er na verloop van tijd pas handig in worden. Een bedrijf verkopen doe je slechts één of enkele keren. Dan kun je er beter een expert bij halen. Als verkoper is het lastig om tijdens de bedrijfsovername objectief te blijven en de juiste beslissingen te nemen.

Een overnameadviseur kan helpen met kopers vinden en objectief beslissingen nemen.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

Het juiste moment om bedrijven te verkopen

Het ideale overname-moment bepalen. Je hebt er misschien jaren over gedaan om op dit niveau te komen met je onderneming. Ook de overname kost tijd. De verkoop, financiering en opvolging kan maanden en soms zelfs jaren duren.

Al is het afhankelijk van de reden om het bedrijf te gaan verkopen. Is de ondernemer ziek of doet een directe concurrent plotseling een bod? Dan heeft wachten soms geen zin.

Als de verkoper geen haast heeft, maar op een leeftijd raakt dat die het aan kinderen of een derde wil overdragen, is er meestal meer tijd voor een overdracht. Bedenk vooraf wat voor jou een goed tijdspad is, en bekijk het ook eens vanuit het perspectief van de persoon die het bedrijf wil kopen om te bepalen welke snelheid bij de overname passend is.

De meeste ondernemers onderschatten de tijd die een bedrijfsovername kost. Tussen de eerste kennismaking en de notaris zitten al gauw 4 tot 6 maanden. Zelfs als je eerste gesprek direct de uiteindelijke koper oplevert, is het overnametraject dus al snel een periode van een halfjaar.
Peter Rikhof
Peter Rikhof
Oprichter Brookz

Factoren die het moment bepalen

Bedrijfsovernames zijn een kwestie van vraag en aanbod. Toch zijn er ook externe factoren die invloed hebben op het kiezen van het juiste moment.

  • Is het bedrijf afgelopen jaren gegroeid?
  • Zijn er momenteel bijzonderheden in deze markt?
  • Staan er vergelijkbare bedrijven te koop?
  • Is het een markt waar veel kopers actief zijn?
  • Is de overname eenvoudig te financieren?

De antwoorden op deze vragen kunnen je doen besluiten om het overnametraject in te gaan, of om nog een tijdje te wachten.

Wat is mijn bedrijf waard?

Wat is mijn bedrijf waard en hoe verloopt de financiering?De waarde van je bedrijf heeft een grote invloed op het proces van de bedrijfsovername. Ondernemers hebben soms jaren in de het bedrijf geïnvesteerd en zijn vaak van mening dat deze zeer waardevol  is. Toch kan dat tegenvallen.

Ben je zzp’er en verkoop je jouw uren? Dan stoppen de inkomsten zodra jij wegvalt en is er weinig bedrijfswaarde opgebouwd. Het bedrijf is dan zo sterk afhankelijk van de ondernemer zelf dat het wegvallen hiervan alle waarde verdampt. Toch valt er vrijwel altijd wat van het bedrijf te verkopen.

Is je bedrijf sterk afhankelijk van de huidige eigenaar? Dan is er weinig bedrijfswaarde opgebouwd.

Bedrijfswaarde berekenen

bedrijfswaarde en geleidelijke overname berekenenVoordat je berekent wat je onderneming waard is, kan het helpen als je eerst bepaalt wat je precies verkoopt. Bij een grote overname gaat de financiering van de overdracht vaak in delen waarbij de verkoper bijvoorbeeld een bedrijfspand, machines of andere eigendommen in een holding houdt en verhuurt aan de koper.

Bij een hele kleine transactie wil de koper soms alleen de naam, website of andere zaken overnemen. Dat de waarde dan beperkt is, en dat er een verschil is met een bedrijf dat meerdere medewerkers, leverancierscontracten of goodwill verkoopt, mag duidelijk zijn.

Je kunt je bedrijf zowel geheel of gedeeltelijk verkopen.

Het makkelijkste is als je een goedlopende bv wilt verkopen die onafhankelijk is van de eigenaar. Denk aan een webshop-overname, of andere onderneming waarbij klanten vrijwel geen contact hebben met de ondernemer. Daarbij is het relatief gemakkelijker om een berekening voor de bedrijfsovername te maken. Voor de de waardebepaling van je onderneming is de discounted cashflow een bekende rekenmethode. Al berekent deze slechts je vraagprijs. De werkelijke bedrijfswaarde hangt af van de onderhandelingen.

De juiste koper vinden

Veel ondernemers zien hun bedrijf het liefst in handen van een koper die op ze lijkt en in de toekomst vergelijkbare keuzes maakt als zijzelf. Als zo’n opvolger (nog) niet in beeld is schuiven ondernemers vaak de opvolging of verkoop van de onderneming voor zich uit. In de praktijk vindt zo’n overname zelden plaats.

Het heeft daarom meestal geen zin om te idealiseren over een overnamekandidaat tenzij je echt invloed hebt op de opvolger. Zoals wanneer kinderen, medewerkers of vennoten je bedrijf overnemen.

Bedrijf verkopen aan familie

bedrijf verkopen aan kinderenBij bedrijfsopvolging spelen psychologische en sociale aspecten vaak een grote rol. Dat geldt vooral als de de kinderen het bedrijf overnemen, of als de zaak al meerdere aandeelhouders had. De opvolgers zijn dan immers vaak al bekend.

Als je gaat verkopen aan derden is het doorgaans gemakkelijker om een objectieve houding aan te nemen. Toch geldt voor zowel opvolging door kinderen als verkopen aan derden dat een goede communicatie en de bereidheid om zaken open en helder te bespreken absolute voorwaarden zijn voor succes.

Wil je jouw bedrijf verkopen aan kinderen op basis van een achtergestelde lening? Laat je vooraf goed adviseren.

Zeker bij een geleidelijke overname, of als de kopers de bedrijfsovername financieren via een achtergestelde lening of earn out-regeling, is het slim om tijdig een deskundig en onafhankelijk adviseur te betrekken bij het hele proces van opvolging en verkoop. Zo verklein je de kans dat een overname door een onzorgvuldige planning en voorbereiding mislukt.

Verkopen aan je concurrent, klant of leverancier

bedrijf verkopen aan een klant of leverancierGaat de onderneming niet naar personeel of familie? Dan nog hoeft de potentiële koper niet onbekend te zijn. Veel ondernemers hebben een blinde vlek voor de ideale koper. Vaak wil een grote concurrent, branchegenoot of klant het bedrijf overnemen.

Deze potentiële kopers hebben zowel voor- als nadelen. Voor het overnamebedrag is een bekende koper meestal positief. Maar als die vaste klanten in de steek laat, of als medewerkers of de bedrijfsnaam overbodig raken, kan dat veel emoties oproepen.

Het komt regelmatig voor dat een concurrent of klant het bedrijf overnemen wil.

Natuurlijk beslis je zelf en als je dus je bedrijf liever niet aan een concurrent verkoopt is dat je goed recht. Maar dan beperk je dus ook de toekomst en waarde van je bedrijf.

Koper vinden via een overnameplatform

Een koper vinden die het bedrijf overnemen wilHeb je zelf niemand in je directe netwerk die het bedrijf overnemen wil? Dan kun je het bedrijf via een platform verkopen.

Vooral kleinere bedrijven worden vaak via platforms te koop aangeboden. Met succes, want op deze manier vinden er veel ondernemingen een nieuwe eigenaar.

Wil je niet alle info van je bedrijf zomaar vrijgeven? Een gestructureerde due diligence kan helpen.

Soms zijn ondernemers hierbij terughoudend. Ze willen de vertrouwelijke informatie niet met iedereen delen. Deels kun je dit vastleggen in een goed gestructureerd due diligence-proces. Een duidelijke non disclosure-agreement (NDA) en begeleiding van een professionele bedrijfsovername-adviseur helpt hierbij.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

Een vertrouwelijk gesprek voeren.

Voorbereidingsvragen bij verkoop

Een bedrijf verkopen is een belangrijke beslissing. Daarom is het belangrijk om als eigenaar vooraf na te denken over vragen als:

  1. Waarom wil je jouw bedrijf te koop aanbieden?
  2. Vormt jouw bedrijf voor potentiële kopers een interessant aanbod?
  3. Wie is de beste koper en/of waar kun je die vinden?
  4. Wordt het een management-buy-out, management-buy-in of een strategische koper?
  5. Is de huidige juridische ondernemingsvorm geschikt?
  6. Wat zou de meest gunstige prijs en bijbehorende condities kunnen zijn?
  7. Sta je open voor een financiering via een achtergestelde lening?
  8. Wat blijft er voor jou over na afrekening met de belastingdienst?
  9. Welke situatie ontstaat er voor jou en eventuele mede-eigenaren?
  10. Blijf je nog aansprakelijk voor verplichtingen van het bedrijf en zo ja, hoe lang nog?
  11. Hoe ga je jouw vrije tijd invullen, indien verkopen ook stoppen met werken betekent?

Soms is het lastig om deze vragen te beantwoorden. Je kunt hiervoor hulp inschakelen van een ervaren deskundige op het gebied van bedrijfsovernames. Deze helpt zowel bij de inventarisatie als het gefundeerd nemen van de juiste beslissingen rond de verkoop van de onderneming.

De stappen van een overname: van begin tot eind

De overname van je onderneming verloopt in meerdere stappen. Elk bedrijf is uniek en in samenwerking met een adviseur kun je een eigen stappenplan opzetten. Algemene stappen die je doorloopt als je jouw bedrijf verkopen gaat:

  1. Persoonlijke doelen afwegen
  2. Inventarisatie van relevante informatie
  3. Waarde van de onderneming bepalen
  4. Gewenste datum en manier van overname bepalen
  5. Een profiel opstellen van de gewenste koper
  6. Kansen, belemmeringen en bedreigingen in kaart brengen
  7. Zoek-, selectie- en onderhandelingsstrategie in kaart brengen
  8. Concreet zoeken en selecteren van kandidaat-kopers
  9. Kennismaking en analyse van geïnteresseerde kopers
  10. Onderhandeling- en afrondingsfase
  11. Nazorg en evaluatie

Wat ga je doen na de overname van je bedrijf?

Wat ga je doen na de overname?Even tijd voor jezelf inplannen na een bedrijfsovername is nooit verkeerd. Al is het goed om vooraf te bedenken wat je wilt gaan doen na het verkopen van je bedrijf. Vaak geldt er nu een geheimhouding en concurrentiebeding. Je kunt niet zomaar meer even bij een klant of leverancier van je bedrijf binnenstappen.

Meestal is dat geen probleem. Een overname kan best een stressvolle periode zijn. Eerst moet het bedrijf optimaal presteren, vervolgens komen er biedingen en onderhandelingen en daarna nog het overdragen aan een andere partij. Als het overnameproces is afgerond, en je ’s morgens niet meer naar je werk hoeft, kan dat een heerlijk gevoel van rust en vrijheid geven. Al kan het ook al heerlijk zijn om er stapsgewijs naar toe te werken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een bedrijfsovername zijn:

Kan ik mijn bedrijf verkopen?

Meestal wel, al gaat daar wel een complexe waardebepaling aan vooraf en of jouw bedrijf goed te verkopen is hangt van verschillende zaken af.

Om te beginnen of het bedrijf van jou afhankelijk is. Verkoop jij vooral je uren als zzp’er? Dan is het lastig. Een webshop is minder afhankelijk van zijn oprichter maar daar zijn de marges juist vaak weer kleiner waardoor de bedrijfswaarde tegen kan vallen. Het is dus enorm verschillend per bedrijf!

Waarop moet je letten als iemand je bedrijf overneemt?

Voordat iemand je bedrijf overneemt zijn er veel stappen om te nemen. Natuurlijk is het goed om na te denken over wat jij denkt dat het waard is, wie volgens jou een goede overnamekandidaat is en of je bedrijf wel al klaar is voor de overname. Met een goed due diligence kun je hier onderbouwing voor vinden.

Al zijn er veel zaken die de waardebepaling, financiering of het proces van de bedrijfsoverdracht sterk beïnvloeden. Specialisten adviseren meestal om op tijd met de voorbereiding te beginnen. Zo beïnvloedt de ondernemingsvorm al je bedrijfswaarde! In dit artikel enkele stappen waarmee je vooraf vast enkele basiszaken voorbereidt.

Is een eenmanszaak geschikt voor een overname?

Een bedrijf overnemen met de besloten vennootschap als ondernemingsvorm is eenvoudiger, omdat deze werkt met aandelen waardoor de overdracht gefaseerd kan. Ook op fiscaal en juridisch gebied is een bv vrij duidelijk. Je kunt het Kamer van Koophandel-nummer bij een eenmanszaak niet overnemen. Verder zijn er fiscale verschillen en hebben de koper en verkoper er meestal ook wel een voorkeur bij.

Bij een eenmanszaak vindt er meestal een activa/passiva-transactie plaats. Daarbij koopt de nieuwe eigenaar alleen de eigendommen en moet die zelf een nieuw bedrijf starten. Maar ook deze vorm kan een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld bij een overname door kinderen waarbij het overnamebedrag laag is en de kinderen aftrekposten als de zelfstandigenaftrek behouden.

Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren?

Sommige bedrijven zijn zoveel geld waard dat je dit nooit zelf kunt betalen. Soms kun je een deel lenen bij de bank of een andere financier, of accepteert de verkoper een betalingsregeling waarbij je in delen betaalt. Maar er zijn meerdere opties om een bedrijfsovername te financieren. Een goede adviseur kan je hierbij helpen.

Hoe moet ik mijn bedrijf te koop aanbieden?

Als je bedrijf weinig waard is en je alleen delen wilt verkopen als je bureau, website of machines, dan kun je deze los op websites als marktplaats verkopen. Maar bij serieuzere bedrijfsovernames komt meestal meer bij kijken.

Er zijn wel overnameplatforms waarop bedrijven worden aangeboden maar die zijn meestal eerst verkoopklaar gemaakt. Als je hier nog geen ervaring mee hebt kun je hier het beste een adviseur voor inschakelen. Deze kan je ook vertellen hoe en waar je het beste jouw bedrijf te koop kunt aanbieden.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten