Hoe wordt je freelancer of ZZP-er?

Freelance en ZZP er (zelfstandige zonder personeel) zijn termen die veel gebruikt worden voor mensen die zelfstandig opdrachten vervullen voor bedrijven. Dit zijn echter geen termen die je kan gebruiken bij de Kamer van Koophandel. Veel freelancers of ZZP-ers drijven hun onderneming via een eenmanszaak als ze alleen zijn of via een VOF als ze met meerdere mensen samenwerken.

Eigenlijk heel simpel, je gaat opdrachten doen voor anderen en noemt je freelancer. Als freelancer kun je ook ZZP er zijn. Dit staat namelijk voor “zelfstandige zonder personeel”. Als je geen personeel hebt en zelfstandig ondernemer bent, dan ben je dus een ZZP-er.

Als je zelfstandig ondernemer bent moet je je inschrijven bij de kamer van koophandel. De vraag is eigenlijk met welke rechtsvorm je je gaat inschrijven. Kies dus eerst een rechtsvorm en volg dan de nodige stappen om je onderneming te starten.

Voordelig en snel boekhouden

Bij een eigen bedrijf hoort een administratie. En dat kost tijd en geld. De vraag is: hoeveel tijd en geld wil je besteden aan je boekhouding?

Als drukke ondernemer kies ik ervoor om zelf mijn facturen te versturen en de kosten in de gaten te houden. De complexe zaken besteed ik uit. Voor mij betekent dat:

  • maximaal overzicht
  • besparen op boekhoudkosten
  • een expert die de aangifte maakt
  • besparen op tijd

Hoe doe ik dat? Ik heb een online boekhoudprogramma waarin ik zelf mijn facturen maak, verstuur en invoer (ook inkoopbonnetjes). Bankafschriften kan ik automatisch inladen en koppelen aan de bonnetjes en facturen. Meer doe ik niet. Mijn boekhouder logt in en maakt van mijn gegevens een jaaroverzicht en verzorgt de belastingaangifte. Perfect.

Belasting Freelancer en ZZP-er

Met welke belastingen je te maken krijgt is vooral afhankelijk van de rechtsvorm die je kiest. Daarnaast is het belangrijk of de belastingdienst jou wel als ondernemer ziet. Meld je aan bij de belastingdienst en vraag of zij jou als ondernemer zien voor de inkomstenbelasting en de BTW.

  • Eenmanszaak
  • VOF

VAR verklaring

Het kan gebeuren dat de belastingdienst jou geen ondernemer vindt. Dat is wel lastig omdat er dan andere belastingregelingen gelden, ook voor je klanten. Als je ondernemer bent en je gaat werken voor eenklant dan zou die loonbelasting moeten betalen. Een ander punt is de BTW, als ondernemer moet je BTW in rekening brengen en als niet-ondernemer mag het niet. Als een klant twijfelt of je ondernemer bent dan vragen ze vaak om een VAR verklaring.

Via een VAR verklaring geeft de belastingdienst aan of ze jou aanmerken als een ondernemer. Dit document kun je vervolgens weer aan jouw klanten laten zien.

Externe Bronnen