Minderjarige ondernemers

Het lijkt wel of er steeds meer minderjarige ondernemers zijn. Jonge mensen die een uit de hand gelopen hobby tot een onderneming laten groeien. Van kind tot eigen bedrijf zeg maar.

Er zijn toch wel een aantal dingen waar je op moet letten zoals de kinderbijslag en later wellicht ook je studiebeurs.

Nog geen 18 jaar oud?

Ben je nog geen 18 jaar? Dan ben je handelingsbekwaam voor zover je met toestemming van je wettelijke vertegenwoordiger handelt. Deze toestemming wordt verondersteld verleend te zijn als het gaat om een rechtshandeling waarvan het gebruikelijk is dat je deze als minderjarige verricht, bijvoorbeeld een cadeautje kopen. Als je je vertegenwoordigers (ouders) laat meetekenen kun je alsnog rechtshandelingen verrichten.

Ben je niet handelingsbekwaam dan kan je wettelijke vertegenwoordiger in bepaalde gevallen het contract ongedaan maken. Dat kan voor klanten en leveranciers vervelend zijn. Zij willen afspraken maken met jou maar je ouders kunnen die misschien weer ongedaan maken. Door je ouders mee te laten tekenen los je dit op.

Wil je niet elke keer je ouders vragen om mee te tekenen dan kun je als 16- of 17 jarige handlichting aanvragen. Je dient dan een verzoek in bij de rechtbank voor een verklaring die de handelingsonbekwaamheid opricht. Je kan dan meer beslissingen zelf nemen.

Ben je jonger dan 16 jaar oud?

Onder de 16 kun je geen handlichting aanvragen. Dit kun je oplossen door bij elke rechtshandeling je ouders expliciet toestemming te laten geven.

KvK en de belastingdienst

Als minderjarige ondernemer betaal je belasting net als elk ander persoon in Nederland. Als je een bedrijf hebt moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Informeer dus van tevoren of je aangemerkt wordt als ondernemer en schrijf je in bij de KvK en belastingdienst.

Als je geen ondernemer bent en de inkomsten ook geen salaris zijn dan zullen de bijverdiensten als overige werkzaamheden belast worden. Je totale inkomen in Box 1 (salaris, overige werkzaamheden en onderneming) wordt vervolgens belast met inkomstenbelasting.

Kinderbijslag voor minderjarige ondernemers

Als minderjarige kun je zoveel verdienen dat je ouders geen kinderbijslag meer krijgen. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van een kind en of het kind nog thuiswonend is. De kinderbijslag (2015) is 191-273 euro per kind per kwartaal.

Verdien je als kind meer dan 1.266 euro (2015) in een kwartaal dan moet je dit doorgeven en kan het zijn dat de kinderbijslag voor dat kwartaal stopt. Vervelend dus als je net over de grens gaat. In de zomervakantie kun je een tikje meer verdienen (1.300 euro).

Wil jij weten hoe dit in jouw situatie uitwerkt, kijk dan op de website van de Sociale Verzekerings Bank. Daar staat ook wat je moet doen als je teveel verdiend hebt.