Maak een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan heb je nodig. Of je nu een boekwerk maakt, één A4-tje of een idee in je hoofd hebt, als je maar een plan hebt.  Want zonder te weten waar je heen gaat of hoe je er moet komen ga je niet succesvol zijn.  Een ondernemersplan op papier wordt nog belangrijker als je investeerders gaat zoeken , daarvoor heb je een stevig onderbouwd business plan nodig.

Als het bedenken en uitwerken van een bedrijfsidee teveel moeite is, ben je dan wel uit het juiste hout gesneden?

Voordelen van een ondernemersplan

Er zijn vele redenen om een plan te maken. Vaak wordt als reden de bank of investeerders genoemd. Echter, je zou altijd een ondernemingsplan moeten maken. Desnoods een kort plan met steekwoorden. Hieronder enkele voordelen van het maken van een plan:

  • Een goed plan maakt de kans op succes groter.
  • Het helpt om droom en realiteit te scheiden. Hoe realistisch is je idee?
  • Je bedrijf krijgt vorm. Vergelijk het met het bouwen van een huis. Het is toch wel handig als je van tevoren nadenkt hoe dat huis eruitziet, waar komen bijvoorbeeld de ramen en deuren. En wat of wie heb je nodig om het huis te  realiseren.
  • Een ondernemingsplan is een routekaart. Het laat zien wat je wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen.
  • Je gaat nadenken over belangrijke vragen die je helpen om een succesvol bedrijf op te zetten. Wat ga je verkopen, aan wie ga je dat verkopen, tegen welke prijs, waarom zouden klanten bij jou kopen, hoe vinden klanten je, wat heb je nodig om je product te leveren, hoe ga je om met tegenslagen, welke vergunningen en verzekeringen heb je nodig, is het realistisch dat je genoeg winst gaat maken, etc?
  • Een ondernemingsplan is ook een stok achter de deur. Ben je echt serieus over je onderneming? Dan is een ondernemingsplan een logische eerste stap.

Ondernemingsplan schrijven

Een businessplan heeft verschillende onderdelen die vaak terugkomen. Ga dus niet het wiel opnieuw uitvinden. Download een template en ga alle onderwerpen langs:

1) Ondernemer

Wie ben jij en waarom ben jij een geschikte persoon om jouw bedrijf te starten?

2) Bedrijf

Wat is je idee en aan wie ga je verkopen? Beschrijf ook hoe je bedrijf eruit ziet. Wat is het adres, welke rechtsvorm, wat voor algemene voorwaarden, wie doet de administratie, zijn er vergunningen en verzekeringen nodig, etc?

3) Marketing

Zijn er voldoende (potentiële) klanten, wie zijn je concurrenten, waarom zouden klanten bij jou kopen en hoe vinden ze je. Maak een analyse en ontwikkel een marketing plan met duidelijke actiepunten om je doelgroep te vinden en klant te laten worden.

4) Financieel plan

Hoeveel geld heb je nodig om te starten en hoe ga je winst maken. Is het realistisch dat je genoeg overhoudt om zelf van te kunnen leven en je bedrijf te laten groeien?

Wij hebben een aantal sjablonen van ondernemingsplannen verzameld. Kijk in ons artikel “Gratis voorbeeld ondernemingsplan

Exact Online - Starter voor ondernemers: de eerste 60 dagen gratis

Leverancier: Exact | Categorie: Boekhouding

Exact Online De eerste 60 dagen gratis en daarna 9,50 (ex factureren) of 19,50 per maand. Wil je eerst een demo bekijken, probeer het pakket dan gratis 30 dagen vrijblijvend uit. Bekijk deze deal

Acumulus - Online Boekhouden: de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend

Leverancier: Acumulus | Categorie: Boekhouding

acumulus-laptop-screenshot Gebruik deze actie om je eerste maand gratis te kunnen boekhouden of zie het als een demo om dit pakket eens grond uit te proberen. Pas als je besluit om verder te gaan betaal je 9,95 per maand. Bekijk deze deal