Hypotheek eigen huis

Als ondernemer moet je natuurlijk ook ergens wonen. Net zoals bij mensen in loondienst kan dit ook een koophuis zijn. Dat betekent meestal ook dat je een hypotheek nodig hebt. Voor ondernemers is een hypotheek echter lastiger te regelen omdat je geen vast inkomen hebt.

Een ander probleem is dat uitleners willen weten of je bedrijf levensvatbaar is. Als je net begonnen bent dan kan het nog alle kanten op met je bedrijf en is er een kans dat je niet meer kan terugbetalen. Gelukkig zijn er speciale aanbieders die zich richten op ondernemers.

Zij weten veel van bedrijven en durven ook sneller een hypotheek te geven. Hoe regel je een ondernemershypotheek?

Waarom is een hypotheek voor ondernemers zo moeilijk?

Banken willen zekerheid en vragen meestal om het hypotheekrecht op het huis. Daarnaast willen ze een soort van inkomenszekerheid hebben. In veel gevallen is het voldoende om in vaste dienst te zijn bij een bedrijf.

Als je als freelancer of zzp-er een huis wilt kopen dan wil de bank ook inkomenszekerheid. Hierbij helpt het wellicht als je al een eenmanszaak hebt maar de issue blijft hetzelfde. Je hebt variabel niet zeker inkomen. Wat je nu verdient kan volgend jaar eens stuk minder zijn.

Zelfs met een BV kun je tegen dit probleem aanlopen. Je bent als dan in dienst van jezelf. Juist dit laatste is lastig als je als freelancer of zzp-er een eigen huis wilt kopen.

Eigen bedrijf hypotheek

Het is wel degelijk mogelijk om met een eigen bedrijf toch een hypotheek te krijgen. Je moet wel rekening houden met extra eisen om zekerheid aan een bank te kunnen verstrekken.

  • Bij bepaalde banken en bedrijven zul je een accountantsverklaring moeten overleggen van de laatste paar jaren om dit inkomen te laten meetellen.
  • Het is mogelijk dat ze op een lager bedrag uitkomen dan wanneer je in loondienst was. Een bank bekijkt wat je kan betalen. Bij een variĆ«rend inkomen kom je al snel terecht op een soort gemiddelde die waarschijnlijk naar beneden wordt afgerond. Daarbij kan dat gemiddelde over het algemeen niet hoger zijn dan je inkomen in het laatste jaar.
  • Het is ook niet ondenkbaar dat ze vragen om jezelf niet alleen te verzekeren tegen overlijden maar ook tegen risico’s zoals arbeidsongeschiktheid.
  • Houd er ook rekening mee dat de rente hoger gaat uitvallen. Elk extra risico bovenop de normale hypotheek kost extra rente. Probeer niet met alle geweld dezelfde voorwaarden te bedwingen als iemand in loondienst. Het zijn nu eenmaal geen vergelijkbare situaties.