Subsidies

Soms is het mogelijk, subsidie van de overheid om jouw bedrijf te starten of te laten groeien. Subsidie is steun die je krijgt van overheidsinstellingen of bijvoorbeeld stichtingen die een bepaalde innovatie of product een snelle start willen geven.

Is er subsidie voor jouw bedrijf?

Populaire activiteiten om subsidie voor te krijgen zijn bijvoorbeeld innovativiteit, milieu, werkgelegenheid, etc. Subsidie kan een project net even wat succesvoller maken of de onderneming een steuntje in de rug geven.

De eerste keus die je moet maken is de volgende:

  • ga je zelf zoeken en de aanvraag doen
  • vraag je de hulp van een subsidieadviseur

Een subsidie selecteren en een aanvraag doen kan een tijdrovende klus zijn. Daar staat tegenover dat als je aanvraag goedgekeurd wordt je een stukje van je financiering binnen hebt.

Begin in elk geval met het scannen van de lijst met subsidies die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland opgesteld heeft. Hierop staan op dit moment meer dan 65 subsidies en regelingen die open staan voor een aanvraag.

Ook kun je overwegen een adviseur in te schakelen. Het is de vraag bij welk subsidiebedrag de kosten van een bureau zichzelf terugverdienen. Er is een Nederlandse vereniging voor subsidieadviseurs waar je informatie kan vinden over het vinden van een subsidie adviseur.

Fiscale ondersteuning voor ondernemers

Als je door de belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting komen er een aantal interessante aftrekposten in beeld, bijvoorbeeld:

  • zelfstandigenafrek – aftrek tot 7.280 euro
  • startersaftrek – aftrek tot 2.123 euro
  • MKB-winstvrijstelling: 14% van je winst

Lees ons artikel over de ondernemersaftrek.