UWV eigen bedrijf

Als je een uitkering krijgt zijn er verschillende mogelijkheden om van de overheid subsidie te ontvangen en een eigen bedrijf te beginnen. De overheid vind het belangrijk zoveel mogelijk werklozen en uitkeringsgerechtigden zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en te laten participeren in het economisch verkeer.

Naast het zorgen voor banen steunt de overheid ook mensen die een eigen bedrijf willen beginnen. Dit is een tweesnijdend zwaard aangezien deze ondernemers hopelijk mensen in dienst gaan nemen als ze succesvol worden.

Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden en vaak ook op gemeentelijk niveau. Hieronder hebben we een aantal landelijke regelingen onder elkaar gezet. Deze zijn een mooi beginpunt om verder te zoeken.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Als je een uitkering hebt en een eigen bedrijf wilt starten  dan kan het UWV je helpen om een eigen bedrijf te starten. Het UWV kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij:

  • UWV krediet: voorbereidings- en starterskrediet
  • Vergoeding voor voorzieningen op de werkplek
  • Invulling op je inkomen

Bereid je goed voor en neem contact op met het UWV om precies te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

WW uitkering eigen bedrijf

Als je in de WW zit dan is het starten van een eigen bedrijf natuurlijk ook een idee. Je kan beginnen met het volgen van de training “Zelfstandig ondernemen met een WW uitkering”. Vervolgens kun je een onderzoeksperiode aanvragen waarin je je plannen verder kan uitwerken. Deze periode duurt maximaal 6 weken en je hoeft dan niet te solliciteren.

Via het UWV zijn er verschillende manieren om een bedrijf te starten. Bijvoorbeeld door tijdens de startperiode een WW uitkering te ontvangen die lager is dan normaal. Je kan ook een urenkorting aanvragen. Je uitkering wordt dan gekort en in die uren werk je aan je eigen bedrijf.  Zo heb je een stukje inkomensaanvulling.

in bepaalde gevallen moet je achteraf een gedeelte van de uitkering weer terugbetalen. Zorg dat je je hiervan bewust bent en je niet verrast wordt. Je kan met het UWV contact opnemen om de precieze mogelijkheden te bespreken.

Bijstandverlening voor starters

Als je een bijstand uitkering ontvangt en een eigen bedrijf wilt beginnen dan kom je wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming op basis van het besluit bijstandsverlening voor zelfstandigen.

Je behoudt je uitkering en je kan afspraken maken over een lening voor de kosten die je maakt tijdens de voorbereiding. Er zijn een aantal regelingen en deze kunnen zeer interessant zijn als je wilt ontsnappen aan de bijstand. Neem contact op met de uitkeringsinstantie om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Rijksoverheid – Kan ik met behoud van mijn bijstandsuitkering een bedrijf starten